11 Kasım 2013 Pazartesi

AY ÇÖREĞİ

Ayçöreği bana öğrencilik günlerimi hatırlatır. Soğuk, ayaz kış günlerinin pazar keyfi....




MALZEMELER: 
Hamuru için: 
1) 1 paket margarin ya da tereyağı
2) 20 gr ( yarım paket) yaş maya
3) 1 yumurta ( sarı beyaz ayrı)
4) 1,5 bardak pudra şekeri
5) 2 çay bardağı süt ( 1+1 ) 
6) 5 su bardağı un

İÇ HARCI: 
1) 100 gr bisküvi ( 14-16 tane)
2) 1 çay bardağı süt
3) 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
4) 1 tatlı kaşiğı tarçın
5) bir su bardağı toz şeker
6) yarım elma ( ben bir dilim ayva kullandım) rendelenmiş
7) 2 çorba kaşığı kakao
8) İsteğe göre kuru üzüm veya incir 

YAPILIŞI: 
1) mayayı yoğurma kabına ufalayip sütle eritin. Üzerine oda sicaklığındaki margarini ekleyip çırpın. Bu karışıma pudra şekerini de koyup, tel çırpıcı ile biraz daha çırpın. 
2) Yumurta akını ve unu da ekleyip yoğurun. Elinize yapışmayan kulak memesi ( bu terime de hep gülümserim) kıvaminda bir hamur elde edin. Hamurun üzerini nemli bezle kapatıp buzdolabına koyun. 
3) Harç için önce bisküvileri ufalayın. Üzerine diğer malzemeleri ekleyin, en son sütü koyup bir kaşıkla karıştırın. 
4) Hamuru dolaptan alın. Bir topak koparın. Temiz bir zeminde silindir şeklini verin. Yaklaşık iki parmak eninde parçalar kesin. 


5) Bu parçalara oval bir şekil verin ve ortasına harçtan koyun. Ovalin uzun kenarlarını birleştirin, hafifçe yuvarlayın ve ay şeklini verin. 




6) Çörekleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Tepsideki çörekleri fırına vermeden önce yarım saat kadar dinlendirin. 
7) Fırinda yaklaşık 20 dakika, üzerleri kızarana kadar, pişirin. 

AFİYET OLSUN...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba, google hesabınız yoksa lütfen ANONİM kullanıcıyı seçerek yorum bırakınız.