28 Haziran 2014 Cumartesi

İFTAR 1

 İlk iftar yemeği, ilk heyecan. Hem gözlere hem damdklara hitap edecek bir sofra. 


Menü: 
Domates çorbası 
Hasanpaşa köftesi
Arpa şehriye pilavı
Kabaklı havuçlu salata 
Mevsim meyveleri

Not: domates çorbası tarifini daha önce yazdığım için tekrar etmeyeceğim. 
Arpa şehriye pilavı için et/ tavuk suyu ve bulyon kullanmanızı tavsiye ederim. 

Hadi başlayalım: 
Hasanpaşa Köftesi Malzemeler: 
1) 300 gr kıyma
2) bir baş kuru soğan
3) 2-3 diş sarımsak
4) 2 yemek kaşığı galeta unu
5) 2 adet orta boy domates
6) 50 gr kadar kaşar peyniri
Tuz, karabiber

Püre için malzameler: 
1) 2 orta boy patates
2)  bir fincan süt kreması
Tuz

Yapılışı: 
1)
Domates ve kaşar peyniri hariç tüm malzemeyi yoğurun. 
2) Domatesleri yuvarlak dilimleyin ve fırın tepsisine dizin. Kaşar peynirini  küp küp doğrayın. 
3) Kıymadan mandalina büyüklüğünde parçalar alın. Elinizde yuvarlayın, ortasına hafifçe bastırarak çukurluk kazandırın. 
Köfteleri domateslerin üzerine yerleştirin, içine peynirleri yerleştirin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verin. 
Kaşar eriyip, köfteler kızarınca fırından çıkarın. 

Püre yapılışı: 
Patatesleri soyun, dörde bölerek tencereye alın ve yeterince su koyarak haşlayın. 
Haşlanan patateslerin suyunu süzün, ezerek püre haline getirin. Tekrar tencereye alın ve krema ile tuz ilave ederek karıştirip, 2-3 dk kısıl ateşte pişirin.  Ocağın altını söndürün. 

Arpa Şehriye Pilavı 
Malzemeler: 
1) 2 su bardağı arpa şehriye
2) 1 yemek kaşığı tereyağı
3) 1 yemek kaşığı zeytin yağ
4) 2 su bardağı et/ tavuk suyu + 2 su bardağı sicak su
Ya da 4 su bardağı sicak su ve bir bulyon

Yapılışı: 

1) Tereyağını ve sıvı yağı tavada eritin. Üzerine arpa şehriyeden bir çay bardağı kadar koyup, kızarmasını sağlayın. Böylece pilavınız iki renkli olacaktır. Altın rengini alinca şehriyeler kalan şehriyeleri se ekleyin ve şöyle bir çevirin. Suyu ekleyin, altını kısın. Şehriye suyunu çekene kadar pişirin. Ocağın altını kapatınca üzerine temiz bir örtü serip demlemeye bırakın. 

Havuçlu Kabaklı Salata
Malzemeler: 
1) bir adet kabak
2) 4-5 adet havuç
3) 2-3 diş sarımsak
4) bir su bardağı kadar süzme yoğurt
5) 2 yemek kaşığı mayonez

Yapılışı: 
1) Kabağı ve havuçları soyun ve ayrı kaplara rendeleyin. 
2) Bir tavaya biraz zeytinyağ alın ve önce rendelenmiş kabağı, sonra rendelenmiş havucu ayrı ayrı soldurun. Bir kaba alın. 
2) sarımsakları soyun ve tuzla ezin. Süzme yoğurt, mayonez ve sarımsakları karıştırin. Yoğurdu havuc ve kabaklara ekleyin iyice karıştırın. 

Menü hazır. Şimdi servis zamanı: 
Servis tabağına köftelerinizi alın üzerine bir iki kaşık püre koyun. 
Yanına salata ve pilavı da koyarak sıcak sıcak servis edin. Ben serviste pilav için sufle kaplarını kullandım. 

Hayırlı iftarlar....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba, google hesabınız yoksa lütfen ANONİM kullanıcıyı seçerek yorum bırakınız.