3 Aralık 2014 Çarşamba

Sarmal Poğaça

Akşam akşam canım sıkılınca poğaça yapmaya karar verdim. Tarifler arasında gezerken, Sarmal poağaçaya rastladım. Ve denemeye karar verdim. Esasen hamuru özel bir hamur değil, ama sarmal oluşu hoş görünüyor. 




MALZEMELER: 
1) 2 yumurta ( birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın ) 
2) 2 su bardağı süt
3) bir çay bardağı zeytinyağ
4) bir paket instant maya
5) tuz ve bir kesme şeker
6) 50 gr kadar beyaz peynir



YAPILIŞI: 
1) Mayayı ve şekeri ılık süte koyup, biraz karıştırın.
2) Unu derin bir kaba alın. Mayalı sütü, zeytın yağını ve bir yumurta ile bir yumurta akını ekleyip biraz yumuşak bir hamur elde edin. Çok cıvık da olmamalı.
3) Yoğurma kabınızın üstünü örtün ve sıcak bir yerde 30 dk - 1 saat kadar mayalandırın. 
4) Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Benim parçalarım 50 gr ağırlığındaydı. Hamurun elinize yapışmasını engellemek için elinizi azıcık zeytiyağına değdirin. Hamura dikdörtgen - oval şekil verin ve merdane ile açın. Hamuru çok ince olmayan şeritler şeklinde kesin. En dıştaki şeritten başlayarak verevine şeritleri sarın. Uca gelince hamuru kendi çevresinde sarın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyun. Koyarken açıkta kalan ucu hamurun altına sıkıştırın. 
Tüm hamuru bu şekilde yapın. 
5) Peyniri rendeleyin. Küçük bir parça alıp sarmalın ortasına yerleştirin. 



6) Ayırdığınız yumurta sarısına bir yemek kaşığı zeytinyağ ekleyip çırpın. Bir fırça yardımıyla poğaçaların üzerine sürün. 
7) tepsideki hamurun el mayasını alması için fırını önceden ısıtmayın. Tüm hamuru bitirdikten sonra fırını 180 dereceye ısıtın. Tepsiyi fırına verin. Yaklaşık 25-30 dk yani poğaçaların üzeri kızarıp, altı pembeleşinceye dek pişirin. 

Dostlarınızı davet edin, sıcak çay, tatlı sohbet ve yumuşacık sarmal poğaçayla keyifler sizin olsun.....

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba, google hesabınız yoksa lütfen ANONİM kullanıcıyı seçerek yorum bırakınız.