14 Ocak 2014 Salı

Ve Berliner Çöreği



Çocukluğumun en sevdiğim tatlısı. Çarşıya gittiğimizde annemin ' artık vitrin bakma bitti' 
 deme taktiği... Berliner çöreği....
Kısa bilgi: 
Çeşitlendirerek servis etmek mümkün. Üzerine renkli şekerlemeler, bonibon serpebilir,  hatta çikolata ile kaplayabilirsiniz. Ancak klasik Berliner pudra şekeri veya glazür ile yapılandır....
Not: Bu tarif bir alman pastanesinin orjinal tarifidir....

MALZEMELER:


1) 500 gr un
2) 5 yumurtanın sarısı
3) 75 gr pudra şekeri
4) 60 gr tereyağı
5) 200 ml süt
7) 1 paket yaş maya
8) sevdiğiniz bir çeşit reçel
9) üzerine sepmek için pudra şekeri
10) kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI: 
1) Sütü hafifce ılıtın ve mayayı içine ufalayarak 15 dk bekletin. Bu arada siz unu yoğurma kabına eleyin, yumurta sarılarını, tereyağını ve pudra şekerini una ekleyin. Son olarak mayalı sütü de koyup iyice yoğurun. Başta çok yumuşak bir hamur oluyor. Hamuru toparlamak için elinizi una bulayıp yoğurmaya devam edin. Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar bu işlemi 2-3 defa yapmanız gerekebilir. 

2) Hamurun üzerini nemli bezle kapatıp, sıcak ortamda yarım saat mayalanmasını sağlayın. Ben fırını 50 derecede ısıtıyorum, kapatıyorum ve hamuru fırında bekletiyorum. 
Hamur yaklaşık iki katı kadar olduğunda temiz tezgaha biraz un serpin. Ellerinizi yine una bulayın ve hamuru kuvvetlice yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru 2 cm kalınlığında açın ve bir bardak ağzı ile hamurları kesin. Yağlı pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye sıralayın. Ve yine yarım saat mayalanması için bekletin. 





3) Yağınızı kızdırın. Hamur parçalarınızı kızgın yağda her iki yüzü renk alıncaya kadar kızartın. Kızaran hamurların yağının süzülmesini sağlayın. Sıkma torbasına aldığınız reçeli, sıcak  ekmekcikleri yan tarafından delerek sıkın. 


Üzerine pudra şekeri serperek ılıkken servis edin. 

AFİYET OLSUN.... 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba, google hesabınız yoksa lütfen ANONİM kullanıcıyı seçerek yorum bırakınız.