6 Ekim 2014 Pazartesi

Yeni Döneme Merhaba

Uzun, upuzuuuun bir tatilin ardından lezzetli tariflerle tekrar beraberiz.
 Güzün  turuncu renkleri,Ilıman havası ve okul telaşı mutfakla aramdaki dostluğu canlandırdı. Ve ilk tarifim gözlere hitap eden leziz bir poğaça....
Sodalı poğaça
Buyrun... 

MALZEMELER:
1) 6 su bardağı un
2) 1 su bardağı soda
3) bir yumurta ( sarısı ve beyazı ayrı, beyazı hamura, sarısı üzerine ) 
4) 1 Çay bardağı sıvı yağ
5) yarım su bardağı yoğurt
6) tuz ve bir kesme şeker kadar Çay şekeri
7) bir paket instant maya

İç malzemesi: iç malzeme olarak haşlanmış patates, zeytin ezmesi, kıyma ya da (benim gibi ) peynir kullanabilirsiniz. Ben beyaz peynir ve kaşar karıştırdım ve biraz da dere otu ekledim. 



YAPILIŞI: 
1) 5 su bardağı unu yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açın ve yumurtanın sarısı hariç tüm malzemeyi verip yoğurun. Kalan unu da yavaş yavaş hamurun kıvamına göre ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. Üzerini nemli bir bezle kapatıp, ılık bir ortamda, hamur yaklaşık iki katı olana dek mayalandırın. ( 30 dk - 45 dk ) 

2) Mayalanan hamurunuzu fazla yoğurmadan 3 eşit parçaya ayırın. Birinci  parçayı uzun bir şerit haline getirin. Şerit hamurdan iki parmak eninde parçalar kesin. Her bir parça yaklaşık 32 - 33 gr olacaktır.  Bu parçaları yuvarlayın. Avucunuzun içinde bastırarak daireler oluşturun. Ortasına hazırladığınız iç malzemeden biraz koyun. Uçları birleştirerek top oluşturun. Avucunuzda bastırarak hafifçe yassılaştırın. Mutfak makasıyla ortasına dikkat ederek 4 kesik atın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine yumurta sarısını sürün, tam ortasına çörekotu serpiştirin. 

Bir  tepsi tamamlanınca fırını 180 dereceye ısıtın. Fırını önceden ısıtmayın ki fırın hazır olana dek, poğaçalar biraz daha mayalansın. 

Üzeri kızaranca tepsiyi fırından çıkarın. 

Benim fırınımda yaklaşık 18 dakikada pişti. 

Taze demlenmiş bir bardak çay tadına doyulmaz sohbetlerle AFİYET OLSUN.....




1 yorum:

Merhaba, google hesabınız yoksa lütfen ANONİM kullanıcıyı seçerek yorum bırakınız.