12 Mayıs 2013 Pazar

CUMARTESİ AKŞAM YEMEĞİ

MENÜ

Domates çorbası
Fırında biberli sıcak hellim
Domates soslu köfte ve makarna
Yeşil salata



DOMATES ÇORBASI

Malzemeler;
5 domates
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı yağ
8 bardak su

Yapılışı

1. Unu ve yağı kavurun. 

2. Üzerine salça be domatesi elleyin. Domatesleri iyice öldürün ve yavaş yavaş suyu verin. 

3. Tuzu ekleyin ve 10 dakika kaynatın. Kaşar peyniri ile servis yapın. 

FIRINDA BİBERLİ SICAK HELLİM

Malzemeler;
2 kırmızı biber
2 yeşil biber
2 sarı biber
2 yemek kaşığı / 30 ml üzüm sirkesi
Bir avuç kuru üzüm ( isteğe bağlı )
300 gr hellim peyniri, kalın dilimlenmiş
Tuz ve öğütülmüş karabiber 
Süslemek için maydanoz
Servis için susamlı ekmek ( isteğe bağlı )

4 KİŞİLİK

Yapılışı

1. Fırını 220 derecede ısıtın. Biberleri dörde bölün, göbel kısımlarını ve çekirdeklerini çıkarın, sonra yapışmaz bir fırı tepsisine kesilmiş tarafları aşağı gelecek şekilde dizin. Kabukları kararıp kabarmaya başlayıncaya kadar ( yaklaşık 15-20 dakika ) fırınlayın. Fırından çıkardıktan sonra üzerlerini birkaç kağıt havluyla kapatın. 30 dakika kadar bir kenarda bekletin, sonra kabuklarını soyun. Bir kasenin içine biberleri dilimleyin. Fırında pişerken biberlerin saldığı suyu atmayın ve bunu biberlere karıştırın. 

2. Biberlerin üzerine 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı dökün. Sirkeyi ve kuru üzümleri ekleyin, eğer kullanıyorsanız, tuz ve karabiberlerle tatlandırın. Biraz karıştırın ve biraz soğuması için bırakın. 

3. Servis yaparken biberleri dört tabak arasında bölüştürün. Büyük ve kalın tabanlı bir kızartma tavasında zeytinyağını kızdırın. Hellim dilimlerini, orta ateşte, renkleri altın sarısı olana kadar yaklaşık 
2-3 dakika bir tarafları kızarınca diğer yüzlerini çevirerek kızartın. 

4. Hellimi doğrudan kağıt mutfak havlusunun üzerine alın ve maydonozla süsleyerek servis yapın. Eğer isterseniz yanına susamlı ekmek dilimleride koyabilirsiniz. 

DOMATES SOSLU KÖFTE

Malzemeler;
350 gr kuzu ya da dana kıyma
Yarım su bardağı / 25 gr galeta unu
1 soğan 
1 yemek kaşığı taze nane
3 yemek kaşığı maydonoz
1 çay kaşığı limon
1 çay kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı / 45 ml kızartmalık sıvıyağ
Tuz ve öğütülmüş karabiber
Servis için spaghetti
Süslemek için nane yaprakları

DOMATES SOSU İÇİN
1 yemek kaşığı / 15 ml zeytinyağı
1 soğan
400 gr küçük domates
1 yemek kaşığı / 15 ml domates salçası
Yarım limon suyu

4 KİŞİLİK

Yapılışı

1. Önce domates sosunu hazırlayın. Geniş bir tencerede yağı kızdırın ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.  Rendelenmiş domatesleri, donates salçasını, limon suyunu ve baharatı ekleyip karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. 

2. Bu sırada kıymayı geniş bir kaseye koyup galeta unu, rendelenmiş soğan, nane, maydonoz ve baharatlarla birlikte yoğurun. Bir miktar tuz ve karabiber eklemeyi de unutmayın. 

3. İyice yoğurduktan sonra elinizle ceviz büyüklüğünde köfteler yapın ve bunları bir tabağa dizin. 

4. Tavada yağı kızdırın ve bu yağda köfteleri iyice kızartın. Gerekirse gruplar halinde de kızartabilirsiniz. Kızarttığınız köfteleri domates sosunun bulunduğu tencereye aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin. Spaghetti ve nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın. 

AFİYET OLSUN!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba, google hesabınız yoksa lütfen ANONİM kullanıcıyı seçerek yorum bırakınız.