8 Mart 2014 Cumartesi

Şam Böreği



Adı neden Şam böreği, bilmiyorum. Konyalı yengemin yaptığı, çocukluğumuzda severek yediğimiz, şimdilerde mantıdan daha pratik olduğu için evimde sıkça pişen bir börek. 
Malzeme miktarlarında gönlünüze göre değişiklik yapabilirsiniz. Benim verdiğim ölçüler 8 kişiliktir. 

MALZEMELER: 
İç harcı: 

1) 300 gr kıyma
2) bir kuru soğan ( rendelenmiş) 
3) bir orta boy patates ( pişirmeden rendelenmiş ) 
4) tuz, karabiber, zeytinyağ



Hamur icin: 
1) 1 kg un
2) 2 yumurta 
3) 2 subardağı ılık su
Biraz tuz

Servis için: 
1) sarımsaklı yoğurt
2) domates salçası
3) biraz maydanoz

HADİ YAPALIM: 
1) Soğanı ve kıymayı biraz yağla kavurun. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Rendelediğiniz patatesi ekleyip, soğuması için kenara alın. 
2) Unu derin bir kaba alın, ortasını gavuz gibi açın. Yumurta ve tuzu ekleyin. Suyu azar azar ilave ederek yoğurun. 
Bu aşamada 2 bardak su benim hamurum için yeterli oldu. Hamurunuzun durumuna göre su ya da un ilave etmeniz gerekebilir. Hamur ele yapışmayan kıvamda olmalıdır. 
3) Hamuru unladığınız tezgaha alın. Biraz yoğutun ve elma büyüklüğünde eşit parçalara bölün.  Bir parçayı merdaneyle açın. Yuvarlak ağızlı uygun bir seyle ( demlik kapağı, su bardağı ) daireler kesin. 
Kestiğiniz dairelerin içine kıymalı harctan koyup, kenarlarını birleştirin. 

4) Kapattığınız hamurları temiz bir bez üzerine dizin. 
Büyükçe bir tencereye 3 litre su koyun ve kaynatın.kaynayan suya böreklerden atın. Su tekrar kaynamaya başlayıp, börekler su yüzüne çıktığında böreklerinizi serviz tabağınıza alın. Bu işlemi börekleriniz bitene kadar devam edin. En son pişirme suyundan 1-2 kepçe böreklerin üzerine gezdirin. 

5) Bir tavada domates salçasını hiraz yağ ve suyla ezerek pişirin.  
Maydanozu yıkayıp, ince ince doğrayın. 

Servis tabağına aldığınız böreklerin üzerine sırasıyla sarımsaklı yoğurt ve salçayı gezdirin. Maydanozla süsleyip, sıcakken servis  edin. 
           AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba, google hesabınız yoksa lütfen ANONİM kullanıcıyı seçerek yorum bırakınız.