1 Kasım 2014 Cumartesi

AŞURE ZAMANI....

Bir aşure zamanına daha eriştik. Ve benim aşure tarifim  canım annemden.  Sadece onun göz kararı ile olan ölçülerini ben gram ve bardak şekline getirdim. 
Bu aşurenin özelliği baklagiller ve tahılların yanı sıra bol meyveli olması.


MALZEMELER: 
1) 500 gr aşurelik buğday
2) 1 su bardağı fasulye
3) 1 su bardağı nohut
4) 200 gr kuru kayısı
5) 200 gr kuru incir
6) 750 gr şeker
7)  1 adet armut
8) 2 adet elma
9) 2 adet portakal

Süslemek için:
1) bir su bardağı ceviz içi
2) bir nar 
3) 2 yemek kaşığı susam

YAPILIŞI: 

1)  Aşurelik buğdayı yıkayın ve derin bir tenecereye üzerini kapatacak kadar su koyun. 
Nohut ve fasulyeyi de bir tencereye alın ve üzerini örtecek kadar su ekleyin. Nohut ve fasulyenin çabuk yumuşaması için iki paket karbonat ilave ederek bekletebilirsiniz  ki ben böyle yaptım. Aşurelik  buğday, nohut ve fasulye yaklaşık 4 saat kadar suda bekletilmeli.
2) Beklettiğiniz suyunu süzün ve iki tencereyi de yeterli su ekleyerek ocağa koyun. Buğday iyice ezilene kadar, nohut ve fasulye de iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu 1 - 1,5 saat sürebilir. 
3) Diğer tarafta kuru kayısı ve incirleri  ufak küpler halinde doğrayın. 
4) Hepsi pişince birlikte büyük bir tencereye alın. Doğranmış kuru kayısı ve inciri ekleyip kısık ateşte 10 dk pişirin.
5) Bu arada meyveleri soyun, çekirdeklerini temizleyin ve küp doğrayın. 10 dk sonunda portakal hariç meyveleri de ekleyin ve 10 dk daha pişirin. 
6) Son olarak portakal ve şekeri ilave edip iki taşım kaynatın ve altını söndürün.

Kaseler alın, üzerini ufalanmış ceviz içi, tanelenmiş nar ve susamla süsleyerek servis edin. 

Afiyet olsun....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba, google hesabınız yoksa lütfen ANONİM kullanıcıyı seçerek yorum bırakınız.