26 Aralık 2015 Cumartesi

Bir Alman Kek Klasiği ( klassischer Stollen)

Eşim son Almanya seyahatinde yediği keki çok sevdiğinden bahsedince, internet gezisi sayesinde aradığımızı bulduk. "Klassischer Stollen". 
Malzemelerin baharatlar bölümünde damak zevkimize uygun değişiklikler yaptım. 



Buyrun: 

MALZEMELER: 
1) 500 gr un
2) 1 küp yaş maya
3) 125 gr şeker
4) 225 ml süt
5) 175 gr tereyağ
6) bir fiske tuz
7) 300 gr kuru üzüm
8) 100 gr file badem 
Arzuya göre baharatlar: tarçın, zencefil, muskat rendesi, kakule, karanfil, portakal kabuğu rendesi. 
Ben tarçın, portakal kabuğu ve muskat rendesi kullandım. 

ÜZERİ İÇİN: 
50 gr pudra şekeri 
100 gr tereyağ



YAPILIŞI: 
1) Sütü hafif ılıtın ve yağı içerisinde eritin. Yaş mayayı süte ufalayın. 
2) Unu yoğurma kabına alın. Üzerine şeker, vanilya, baharatları ve fiske tuzu koyun. Süt karışımını un üzerine ekleyin. Düzgün bir hamur elde edene kadar yoğurun. Ilık biryerde mayalanmaya bırakın. 
3) Mayalanan hamurun üzerine biraz un serpin ve unlanmış temiz çalışma alanınıza alın. Hamuru çok az yoğurun, hafifce bastırarak düz bir yüzey oluşturun. Bu yüzeyin üzerine kuru üzüm ve file bademin 1/3 ünü, portakal kabuğunun tamamını ekleyip hamuru tekrar yoğurun. Hamur çok yumuşak bir hamur. Fazla basturmadan yoğurmaya özen gösterinki iyi kabarsın. Malzemeleri hamura yedirince kalanları yüzeye serpin ve ara ara un da alarak yoğurmaya devam edin. Bu işlem çok kolay değil, sabırla devam edin. 



4) Tüm malzemeler hamurla bütünleşince yaklaşık 35 cm uzunluğunda dikdörtgen şekil verin. Oklava ile ortasını şekillendirin. 
Çift kat pişirme kağıdı serili fırın tepsisi üzerine alarak yaklaşık 20 dk daha mayalandırın. Önceden 160 derece alt üst programda ısıtılmış fırında yaklaşık  40-45 dakika pişirin. 
5) Kekinizi çıkarmaya yakın tereyağını eritin. Keki fırından çıkarınca sıcakken tereyağının yarısını fırça yardımıyla keke sürün. Üzerine pudra şekerinin yarısını serpiştirin. Keki soğuması için ızgara telinin üzerine alın. Kek iyice soğuyunca tereyağ ve şekerle aynı işlemi tekrar edin.
Kekiniz servise hazır. Afiyet olsun. 
Not:  
1) Kek fırından çıktığında ekmek gibi görünebilir, önce dikey olarak ikiye böler sonra dilimlerseniz servis daha kolay olacaktır.
2) Piştikten sonra da üzerine pudra şekeri serpildiği için hamurdaki şeker miktarını arzuya göre 100 gr düşürebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba, google hesabınız yoksa lütfen ANONİM kullanıcıyı seçerek yorum bırakınız.